De toekomstvisie 2014 – 2025 ‘Werk aan de Werf, Laboratorium NDSM-werf’ laat zien hoe de community van de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, bestaande uit verschillende generaties uit het verleden, heden en de toekomst, verandering in een gebied kan brengen en met elkaar richting kan geven aan de toekomst. In negen ijkpunten wordt samengevat hoe de gemeenschap van de werf de toekomst van de werf ziet. Deze visie is tot stand gekomen middels het programma Self Made Future.

Werk aan de Werf is aanleiding geweest tot een programma in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, dat heeft geresulteerd in de publicatie Coöperatieve Gebiedsontwikkeling, leren professionaliseren. De publicatie sluit af met 10 lessen in coöperatieve gebiedsontwikkeling.

Op initiatief van de stichting NDSM-werf bouwt Urban Tribes aan een Self Made Future voor de NDSM-werf, een on- en offline platform dat werkt op basis van Theory U om te experimenteren met nieuwe vormen van besluitvorming zodat het eigenaarschap over de toekomst van de werf gedeeld wordt. Het platform nodigt betrokken NDSM’ers van alle hoeken van de werf uit om tijd en energie te steken in ontmoetingen van kwaliteit. Daar luisteren zij naar elkaar, delen zij successen uit het verleden, handelen ze vanuit de toekomst van de werf en acteren zij op wat er wil ontstaan. Zo koersen de verschillende ‘tribes’ op projecten en nieuwe ideeën met steun uit de community en is het verhaal voor een nieuw systeem van stedelijke ontwikkeling ontstaan: Werk aan de Werf.

Het gedachtegoed van Urban Tribes is geïntegreerd in de publicatie middels het artikel Van Piratenhol tot Tribe. Dit artikel is opgenomen in Werk aan de Werf, laboratorium NDSM-werf – koers 2014-2025.

Tijdens Over het IJ Festival is er op 9 juli van 14-17.00u een speciaal programma gewijd aan Self Made Future in samenwerking met het kunstwerk Cities on a Drift van Valerie van Leersum.