Een 100% zelfvoorzienende groene NDSM-werf, dat is wat de eigenaren van de geWoonboot samen met de NDSM-community willen realiseren en daarom is zij het initiatief NDSM Duurzaam in Actie! gestart. Urban Tribes werkt mee aan dit initiatief in procesontwerp en begeleiding van bijeenkomsten. Op basis van onze open design methode maken 12 betrokken festivalorganisatoren samen hun milieu impact over 2015 zichtbaar, stellen zij een convenant op, waarin zij hun intenties vastleggen en dragen zij zorg voor de creatie van een kunstwerk als symbool voor een duurzame werf om het onzichtbare proces zichtbaar te maken.

Dit project wordt ondersteund door de Stichting NDSM-werf en vindt plaats in samenwerking met Green Events Nederland en maar liefst 12 festival-organisatoren. Deze bijzondere samenwerking tussen partijen met als doel de NDSM-werf te verduurzamen is uniek in Nederland.

De presentatie van het initiatief vindt plaats op 11 juli tijdens Over het IJ Festival op de NDSM-werf. Tijdens Sail Amsterdam op 19 augustus, zal op de NDSM-werf een convenant Duurzaamheid ondertekend worden door alle deelnemende festivalorganisaties. Op deze dag wordt ook het plan gelanceerd voor een duurzame krachtstroomvoorziening op de NDSM-werf. Hierdoor wordt het voor festivals mogelijk om gebruik te maken van vaste groene stroom en hun festival duurzamer te produceren. De milieu-impact van de festivals wordt meetbaar gemaakt middels de Milieubarometer en is naar verwachting eind 2015 inzichtelijk gemaakt.